Over ons

Tof dat jij onze afdeling wil leren kennen!

De geschiedenis van de Landelijke Gilde Schaffen Vleugt begint in 1948 als de Boerenbond-afdeling Schaffen Vleugt werd opgericht. Voordien waren de landbouwers van de Vleugt ingedeeld bij de Boerenbond-afdeling van Schaffen Centrum.In deze periode, na de tweede wereldoorlog veranderde de situatie op het platteland heel snel. De modernisering en de schaalvergroting  in de landbouw, samen met de harde concurrentie  vormde een grote uitdaging voor de boeren. Samen met de aankoop en verkoop van granen veevoeders, meststoffen en andere landbouwproducten  was het organiseren van lessen noodzakelijk voor een betere bedrijfsvoering en beroepskennis.Het aantal landbouwers verminderde, het aantal  plattelands- bewoners daarentegen die buiten de landbouw te werkgesteld werden steeg sterk. Naast de noodzaak van een beroeps- organisatie voor de boeren ontstond er een steeds grotere behoefte aan een ruime sociaal-culturele beweging voor alle plattelandsbewoners.In 1971 ontstond binnen de Boerenbond, naast de beroepsorganisatie, de “Centrale van de Landelijke Gilden”; een ruime sociaal- culturele beweging voor het platteland.Bij verkiezingen werden ook niet-boeren lid van het bestuur. Dit gaf een nieuwe impuls aan de vereniging die uitpakte met sterke en succesvolle activiteiten zoals: wandelzoektochten, kleinveetentoonstelling, reizen, wandelingen en lesavonden. Later kwamen daarbij, kerstboomverbranding, wandelweekend, het ledenblad De Vleugtenaar, kegelen, tuincursussen, snoeilessen……In 1982 werd de Vleugtroute gerealiseerd, 3 wandelingen op en rond de Vleugt, later uitgebreid tot een  netwerk van 6 wandelingen.In 1998  werd de Landelijke Gilde Vleugt 50 jaar. Het ganse werkjaar stond in het teken van dit jubileum. Hoogtepunt was de tweedaagse viering in augustus. Bij deze gelegenheid werd ook de videofilm over de Vleugt voorgesteld, in eigen regie geproduceerd.Landelijke Gilde Vleugt is een sterke vereniging, met meer dan 120 leden. Onder impuls van een dynamisch bestuur zorgt de gilde voor een gepast antwoord op de sociale en culturele noden van haar leden en van de plaatselijke gemeenschap.  

Over Landelijke Gilden

Heb je een warm hart voor het platteland en ben je graag onder de mensen? Dan is Landelijke Gilden de vereniging voor jou! Het hele jaar door organiseren de vrijwilligers van onze 900 afdelingen leuke activiteiten in hun dorp.

  • In het tuinseizoen krijgt je interessante tuintips tijdens een tuincursus of bij een bezoek aan één van de Open tuinen. Want in het laatste weekend van juni zetten honderden tuineigenaars hun deuren open voor het grote publiek. Landelijke Gilden heeft zelfs een tuinaanbod voor leerkrachten en leerlingen lager onderwijs: de Schooltuin! Met de Schooltuin willen we kinderen op een speelse manier laten kennismaken met tuinieren.
  • In de lente en zomer laten we je proeven van alle facetten van het platteland. Op de fiets ontdek je samen met je familie en vrienden de mooiste plekjes. Of ga je liever te voet de velden verkennen tijdens een dauwwandeling met nadien een lekker ontbijt? Als je wel van een wedstrijd houdt, dan is de Nationale streekzoektocht misschien iets voor jou? Te voet, met de fiets of met de auto, onderweg laten we je genieten van lekkere hapjes en streekproducten. Geïnteresseerd waar al dat lekkers vandaan komt? Tijdens de Dag van de Landbouw op de derde zondag van september ontdek je hoe het echt werkt.
  • Ook in het najaar zitten onze afdelingen niet stil. Je kan er leren, ontdekken, cultuur beleven en feesten. Zo organiseren heel wat landelijke gilden kookcursussen. Daarnaast kan je bij Landelijke Gilden terecht voor talrijke cultuurmanifestaties. Om het jaar af te sluiten of tijdens speciale feestdagen organiseren veel lokale afdelingen een diner of feestmaaltijd. Altijd brengen we mensen samen in een gezellige sfeer waar amusement en genieten centraal staan.

Het hele jaar door zet Landelijke Gilden zich als plattelandsvereniging in voor de leefbaarheid van de plattelandsdorpen. Het behoud van de dorpsschool, veilig fiets- en wandelverkeer, de bescherming van de open ruimte, de sociale samenhang in het dorp, het zijn thema's die Landelijke Gilden nauw aan het hart liggen.

Ook zin om lid te worden van onze gezinsvereniging? Je kan deelnemen aan onze activiteiten en je ontvangt daar boven op 6 keer per jaar het plattelandsmagazine Libelle Nest en ons ledenblad Buiten in de bus.

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten en nodigen u uit om lid te worden. Hoe? simpel, neem gewoon even contact op met een van de bestuursleden of laat een berichtje achter op deze site. Het eerste jaar is bij ons gratis.